perjantai 9. helmikuuta 2007

Neutraalisti mennään

Löysin jostain blogista linkin SETAn sivuille, testiin jolla voi ainakin karkeasti määritellä mitä sukupuolta on. Vaihtoehdot ovat mies, nainen, androgyyni ja sukupuolineutraali.

En osaa sanoa, yllätyinkö oikeastaan tuloksesta omalla kohdallani: vipatin antoi tulokseksi neutraalin: Olet sukupuolineutraali eli sukupuolisesti sitoutumaton. Et pidä meteliä sukupuolesta, etkä tuo omaa sukupuoltasi mitenkään erityisesti esille. Persoonaasi ei hallitse eikä määritä vahvasti sen enempää mieheys kuin naiseuskaan. Sukupuoleen liittyvässä itseilmaisussa olet melko pidättyväinen - jopa sukupuolipihtailija. Tiedostat sukupuolijärjestelmän olemassaolon ja otat siihen mielellään etäisyyttä ja toimit yksilöllisesti, etkä sukupuolimäärittyneesti. Et aina ymmärrä, miksi monet muut ihmiset pitävät sukupuolesta niin kovasti meteliä ja antavat sukupuolensa ohjailla toimintaansa.

En ole koskaan pitänyt itseäni mitenkään äärettömän naisellisena, en sen enempää kyllä miehekkäänäkään (virallisestihan olen siis nainen). Toki joskus pukeudun sukupuoleni edellyttämällä tavalla, mutta hameet ja meikit tahtovat saada oloni kiusalliseksi. Ohuissa vaatteissa kropan kurvit näkyvät ja koska olen tottumaton meikkeihin, ne leviävät aina - tapanani on istua käsi poskella, pikkusormen pää silmän ulkonurkassa, joten 98% pukeudun ja meikkaan linjalla farkut ja sopivan väljä neulepusero ilman tyyliin sopivaa meikkiä.

Muitakin havainnollistavia esimerkkejä olisi, mutta koska niistä ei ole sopivaa puhua, jätetään ne käsittelemättä.

Sinänsä lohduttavaa, nyt voi ainakin sanoa itselleen ettei siinä ole mitään outoa jos ei käsitä kun ihmiset sanovat "no en mä voi osata sitä, mä olen nainen/mies" perusteluna johonkin asiaan (miksi ne noin sanoo, mitä se siihen vaikuttaa?). Minusta nimittäin ei ole sellaisia asioita etteikö niitä voisi tehdä riippumatta siitä mitä kullakin sattuu jalkojen välissä olemaan (anteeksi karkea kielenkäyttö). Toki jossain tarvitaan enemmän fyysistä voimaa kuin toisaalla, mutta noin periaatteessa: mies oppii kyllä käyttämään pyykkikonetta ja hoitamaan lasta, ja nainen osaa kyllä koota IKEAn osina toimitetun kirjahyllyn ja oppii lisäämään ilmaa auton renkaisiin. Miksi ei osaisi/oppisi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti