torstai 11. tammikuuta 2007

Suhteellisuudentajua

Lupailivat eilisessä säätietoiskussa pikkupakkasta ja lumisadetta eteläiseen Suomeen. Tällä hetkellä ulkona on muutama pakkasaste, joten se piti paikkansa, mutta missä se luvattu lumi viipyy? Minne se meni? Satoiko se jossain meren yllä?

Olisi ihan mukavaa jos ikkunasta katsoessa tulisi sellainen tunne että on tammikuu eikä lokakuu. Tällaiset kelit ovat syksypuolella ihan siedettäviä, oikeastaan toivottaviakin, mutta näin joulun jälkeen sitä jotenkin odottelisi toisenmoista ilmaa. Jokohan nyt alkaisi mennä jakeluun että ilmasto on oikeasti muuttumassa eikä pelkkää "viherpiiperöitten ropakantaa"?

Sinänsä ilmastonmuutoksessa ei ole mitään ihmeellistä, sitähän tapahtuu jos perehtyy maapallon historiaan pidemmällä aikavälillä kuin parituhatta vuotta. On ollut jääkautta ja puoli Suomea meren alla. (Noin kuvaannollisesti, luonnontieteilijät älkööt takertuko pikkuseikkoihin. Kyllä minäkin ne Litorinameret ja Ancylusjärvet tunnen, mutta nyt yleistetään.) Mutta se on ollut luonnon aiheuttamaa, ei ihmisen toimien seurausta, siinä ero. Kannattaisikohan pohtia sitä kun menee illalla nukkumaan?

Ja jos vaikka pohtisi myös sitä, että miten suhteellista kaikki on. Miettisi huvikseen, että miten paljon yhden avaruussukkulan laukaisu lisää otsonikatoa. Ei muuten ole ihan pikkujutusta kysymys. Yhdet hyväkkäät puolestaan vaativat autokilpailujen kieltoa, koska ne saastuttavat niin hirvittävästi.

Suhteellisuudentajua?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti