torstai 29. tammikuuta 2009

Säästää paljon rahaa

Meidän oli tarkoitus ostaa uusi kannettava, entinen kun on vähän rousku. (Ja seitsemän vuotta vanha. Ei tarvinne eritellä.) Kävimme katselemassakin koneita liikkeessä asti, näytti siltä että rahaa voisi mennä noin 600 euroa. Mikäs siinä, meillä kun ei panosteta viihde-elektroniikkaan: 4 vuotta vanha kuvaputkitelkkari, halvin mahdollinen DVD-soitin, ei stereoita vaan pelkkä CD-soittimellinen radio jne. No tallentava digiboksi löytyy. Se on kätevä, voin tallentaa sarjat illalla ja katsoa päivällä kun ehdin, usein 5 minuutin pätkissä. Eihän niitä iltaisin kukaan ehdi katsoa saati jaksa niiden takia valvoa. Lapsen myötä minusta on tullut elokuvafanin sijaan sarjafani: sopivasti aineistoa katsottavaksi pätkissä, ei tarvitse joka kerta perehtyä henkilöhahmoihin - eikä yleensä haittaa jos unohtuu joku jakso tallentaa. Katson siis vain sarjoja, joissa on jokaisessa jaksossa oma itsenäinen juonensa, ja ehkä taustalla joku hitaasti etenevä pääjuoni. Kuten CSI tai Ratkaisija.

Takaisin siihen tietokoneeseen. Se oli siis suunnilleen valittuna, kun eräänä iltana pyykkikone rupesi pitämään outoa pauketta linkouksen aikana. Pauk-pauk-pauk. Ei muuta kuin ohjelma seis, luukku auki ja tutkailemaan tilannetta. Eihän siellä mitään näkynyt, epäilimme rummun kolisseen jotain vasten jonka pitäisi olla kiinni rakenteissa - kuulosti kalliilta joka tapauksessa. Sitten tuli mieleen, että koneessa lilluu jossain pesupallo. Käsikopelolla se löytyi ihan rummun sivuseinästä (päältäladattava kone). Poistin pallon ja pistin pelkän loppulinkouksen päälle. Ei pauketta. Ilmeisesti kyseinen pesupallo oli kolkattanut rummun peltiseinää vasten linkouksen tahdissa. Ei mitään vikaa tuon jälkeen. "Pyykkikone hajoaa" -mantra jäi kuitenkin kiertämään alitajuntaa.

Tästä seurasi se, että totesin T:lle uuden pesukoneen maksavan noin saman kuin uusi kannettava, että kipaisepas makuuhuoneen yläkaapille ja hae se minun vanha kannettavani sieltä, katsotaan tuleeko siitä peliä. Kahden illan taikinoinnin, kiroilun ja kolmen käyttöjärjestelmän asennusyrityksen jälkeen siinä on nyt toimiva Win2000 käyttöjärjestelmä (WinXP:n asennus kaatui kahdesti) ja se ajaa asiansa. Säästin 600e.

Tarkoituksena oli myös ostaa WLAN-purkki ja vastaanotin tuohon kannettavaan. Pari päivää päätöksen jälkeen tuli puhelinyhtiöltä kirje, jotta nostavat nettimme nopeuden 512kbit --> 2Mbit, jollemme sitten halua irtisanoa sitä parin viikon sisällä. Lakkauttavat näistä syrjätaajamista nuo 512kbit ja 1Mbit yhteydet, koska TeliaSonera on nostanut verkkovuokrat pilviin. Hintakin pompsahtaisi neljäänkymppiin kuussa. Ja meillä käytetään nettiä verkkopankkiin, sähköpostiin ja blogien sekä keskustelupalstojen luentaan, joten noin suuri nopeus on ihan rahan tuhlausta. Irtisanoimme netin. Nyt pitäisi kuun loppuun mennessä hommata joku kännykkäoperaattoreiden mainostama nettipulikka, täällä vain on vähän huonosti 3G-verkkoa. Kyllä silti joltain firmalta taisi löytyä sellainen näiltäkin nurkilta.
Säästämme suunnilleen 60-70e noiden WLAN-osien suhteen, ja noin 15/kk nettilaskussa jos vertaa nykyiseen kuukausimaksuun (25e jos tuohon kalliimpaan).

Mitähän sitä seuraavaksi säästäisi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti