keskiviikko 2. huhtikuuta 2008

Mikä ristus ny on...

...ku ei aharista?

Epäluonteenomainen olotila. Aina sitä ihminen jostain ahdistuu, mutta tänä aamuna oli oikein hyvä herätä. Nukuin katkonaisesti mutta hyvin, herätessäni en ollut tuskanhien vallassa kuten eilen, vaikka täällä lämmin onkin. Edellisenä yönä heräsin joka kerta kylkeä kääntäessäni, oikeassa kyljessä kiristää satunnaisesti jokin. Vaikea sanoa mikä se on, kyljen kääntäminen saa kämmenen kokoisen alueen ikään kuin kirvelemään ja siihen herää. Sitten kun herää ja rupeaa liikehtimään, myös jälkikasvu havahtuu hääräilemään omiaan. Toistaiseksi se on rauhoittunut nopeasti - tai sitten minä olen mennyt kanttuvei sitä ennen.

Äitimuori hoksautti eilen, että tee inventaario siitä mitä vauvantarvikkeita on ja mitä tarvitaan ja miten paljon. Ei sillä että tavaraa olisi paljon, ei tosiaankaan. Täällä on "hankittuna" äitiyspakkaus sekä muutama itsetehty paita ja muu vaate. Pari pussilakanaa ja kasan harsovaippoja ompelin myös. Anoppilassa odottavat 60-luvulta peräisin oleva korisänky (perintökampe) ja T:n veljentyttöjen vanha pinnasänky. Minun kotonani odottavat vaunut ja turvakaukalo, nämä on ostettu uutena kun halvalla saatiin laatutavaraa. Lisäksi jonkin verran äitimuorin alennusmyynnistä haalimia vauvanvaatteita.
Siinäpä ne. Mitä olen katsellut blogeista muiden ihmisten hankintoja, meiltä puuttuu noin kaksimiljoonaa "tähdellistä" tilpehööriä sekä muutama ihan oikeasti tarpeellinen tavara. Yksiöön vain ei haalita kaikkea mahdollista hoitopöydästä alkaen.

Meillä on kyllä ollut suunnitelmissa vaihtaa asuntoa isompaan, mutta sekin on vielä pitkässä kuusessa. On siis asennoiduttu siihen, että vielä kesälläkin asutaan tässä rakennustekniikan kukkasessa*. Meillä olisi ehkä mahdollisuuksia ostaa rivitalokaksio, mikäli nykyiset omistajat siirtyvät omakotitalosäätyyn. Muuten varmaan pysyisimme tässä, tämä on halpa (vuokra alle 300e) ja hyvällä paikalla, mutta miinuksena kahden kerroksen portaiden kiipeäminen sekä keväästä syksyyn lievästi sanottuna tukala lämpötila. Jos ulkona on +5 astetta ja aurinkoista, se tarkoittaa sitä, että meillä on +26 astetta ja erittäin tuskaista. Kesällä enemmän. Asunnon huoneen ja keittiön ikkunat ovat etelään, eikä tänne saa läpivetoa. Ikkunat ovat myös erittäin suuret, leveyttä n. kaksi metriä/lasi ja korkeuttakin reippaasti toista metriä**. Vieressä puolen metrin levyinen tuuletusikkuna.
Pienen lapsen kanssa siis erittäin hankalat olosuhteet. Isompaa vuokra-asuntoa ei löydy, ei kunnalta eikä yksityiseltä. Ei auta vaikka kunnassa selvensin että mitkä ovat nykyiset olot ja kun on lapsikin tulossa. Kunta kyllä rakennuttaa uusia rivitaloja, mutta niissä on niin pöyristyttävät vuokrat (tulisi maksamaan yli 800e/kk) ettei niihin ole mahdollisuuksia. Sattumalta löytyi yksi "ehkä myytävä" asunto, joka irtoaisi kohtuullisella hinnalla. Edellämainittua vuokrasummaa tuntuvasti pienemmällä lainan kuukausierällä asunnon saisi omakseen alle kymmenessä vuodessa. Alkoi kuulostaa varteenotettavalta vaihtoehdolta, vaikka emme mitenkään suunnitelmallisesti olekaan asuntoa olleet ostamassa.
Saa nähdä miten tuon kanssa käy, en jaksa olla kovin luottavainen sen suhteen että nykyisten omistajien talokauppa toteutuisi. Toivotaan silti.

*Tämä on osa entistä isoa päätyasuntoa (vähintään 4h+k), joka on pilkottu yksiöksi ja kaksioksi. Meillä on siis keittiö ja huone. Tämän meidän asunnon kylpyhuoneen, keittiön ja "ilmanvaihtosysteemin" on tehnyt mitä ilmeisimmin joku serkunkumminkaima, tiedättehän sellaisen Niilo Näppärän joka omasta mielestään osaa mitä vain. Muut voivat olla asiasta eri mieltä, mutta sitähän ei huomioida koska hän osaa kaiken, muut vain soittavat poskea. Niinpä meillä on...
- kylpyhuoneessa lattian kaadot niin, että suihkussa käydessä vesi hulahtaa lattiakaivon yli toiseen nurkkaan ja linnoittautuu wc-istuimen viereen.
- ilmanvaihto sellainen, että se vetää jostain asunnosta mm. ruoankäryn kylpyhuoneeseen. (Ennen kyseinen asukas myös tupakoi, mistä soittelin pää punaisena kiinteistöhuoltoon. Nyttemmin selviämme pelkällä paistetun makkaran ja ranskalaisten käryllä. Kaverin kannattaisi tarkistuttaa kolesteroliarvonsa - ja myös maksa-arvonsa, mikäli kyseinen naapuri on se, joksi luulen.)
- kylpyhuoneessa sellainen kaakelointi, jossa näkyy työn jälki tavalla, joka saisi Remontti-Reiskan itkemään.
- keittiössä hella ja vesihana vierekkäin, mikä käsittääkseni on väärä tapa. Netistä Motivan sivuilta löytyneen tiedon mukaan vesipisteen ja lieden etäisyys toisistaan tulisi olla 600-800mm. Meillä noin 6mm, eli se rako, joka jää lieden ja tiskipöydän väliin. Hana on sievästi tiskipöydän hellanviereisellä sivulla.
- huoneen puolella ei minkäänlaista äänieristystä naapuriin. Joulun alla mummeli kärsi ilmeisesti unettomuudesta ja harjoitteli kirkkokuoron joululauluja seinän takana vajaan tunnin välillä klo 0.10-1.00.

**Säleverhoja kun kyseltiin, firmassa lyötiin hanskat tiskiin että ei onnistu, meidän koneella ei saa tehtyä niin leveitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti